Перераховані країни-лідери з продажу електрокарів

Аналітики порталу Elements вивчили статистику світового ринку електромобілів за останні 10 років. Загальна кількість проданих «батарейних» машин у 2011 році становила 55 тисяч одиниць, а у 2021 році майже сягнула семи мільйонів. Популярність електрокарів помітно зросла у багатьох країнах, проте драйвером продажів став Китай, де попит різко зростав із 2014 року. Торік там було реалізовано 3,5 мільйони таких автомобілів.

До 2016 року в Китаї вже продавали приблизно половину електрокарів світу, і з того часу країна не знижувала темп, якщо не брати до уваги коронавірусного 2020 року. Аналітики пов’язують зліт місцевого «зеленого» ринку зі щедрими держсубсидіями (як для покупців, так і для виробників), з багатою різноманітністю моделей – зараз їх понад три сотні. Роль зіграли розташовані в КНР найбільші у світі заводи, що випускають тягові батареї, і, як наслідок, низька ціна самих електрокарів: вони в середньому 10 відсотків дорожчі, ніж автомобілі з ДВС.

другому місці з продажу довгий час трималися США, проте минулого року позиція дісталася Німеччині, де реалізували 696 тисяч електрокарів (+72 відсотки порівняно з 2020 роком). Зростання ринку також пов’язують із виробничими майданчиками Volkswagen та китайською CATL, а також «Гігафабрикою» Tesla на околицях Берліна. Загалом у 2021 році продаж машин на електротязі в Європі зріс на 65 відсотків.

США, які посіли 2021 року третє місце, відстали від Німеччини приблизно 70 тисяч проданих електрокарів. Однак і цей ринок покращив свої показники порівняно з останніми роками завдяки зниженню цін та розширенню виробничих потужностей Tesla.

Що стосується найпопулярніших моделей, то з 2011 до 2015 року лідерами були Nissan Leaf і Chevrolet Volt. Потім пальму першості відібрала Tesla: спочатку з Model S, потім із найдоступнішою моделлю Model 3, а з 2019 року – з Model Y.

Adblock test